Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti
Utorak, 29 Stu 2022

Održana međunarodna konferencija „30 GODINA MREŽE NATURA 2000 – Poslušaj glas prirode!“

E-mail Ispis PDF

U utorak 22. studenoga u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održana je međunarodna stručna konferencija „ 30 GODINA MREŽE NATURA 2000 – Poslušaj glas prirode!" koju je organiziralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Na konferenciji je u ime Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-Križevačke županije sudjelovala ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar. Okupljeni su na konferenciji, kroz niz izlaganja i panel raspravu predstavnika Europske komisije, Europske agencije za okoliš i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, imali prilike čuti brojne teme iz područja politika zaštite prirode. Konferenciju je otvorio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović koji je istaknuo da pitanje zelene politike više nije pitanje izbora ni luksuza već je to realnost i jedini put kojim se treba ići. Svoja izlaganja održali su i predstavnica Glavne uprave za okoliš pri Europskoj komisiji Luisa Samarelli koja je predstavila obveze država članica u sklopu EU strategije o bioraznolikosti 2030., iz Europske agencije za okoliš izlaganje je održala dr.sc. Riyong Kim te ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer koji je kroz primjere iz prakse predstavio politike i projekte zaštite prirode u Hrvatskoj.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali dr.sc. Vedran Nikolić iz Glavne uprave za okoliš Europske komisije, Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dr.sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, mr.sc. Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, te Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma. Na panelu se raspravljalo o budućim izazovima u ostvarivanju ciljeva zaštite prirode do 2030.godine te su se svi sudionici panel rasprave složili da nema vremena za čekanje te su promjene nužne već danas, a ne sutra. Dotaknuli su se i teme turizma, koji je od velike važnosti za cijelu Hrvatsku te su istaknuli da je najveći cilj održivi turizam koji obuhvaća očuvanje okoliša i klime i kojem streme i turisti.

Ova međunarodna konferencija pokazala je smjer kojem teže i Hrvatska i Europska unija, a to je zelena politika, održivost i borba protiv klimatskih promjena koji trebaju postati prioritet. Promjene se neće dogoditi preko noći te je potrebna i promjena načina razmišljanja ljudi te način na koji se odnose prema prirodi i resursima našeg planeta. Zaključak ove međunarodne konferencije „ 30 GODINA MREŽE NATURA 2000 – Poslušaj glas prirode!" je očuvanje bioraznolikosti i obnova ekosustava u kojoj svi sektori moraju pridonijeti međusobnom suradnjom kako bismo obnovili i oporavili prirodu.Medvjed Poslušaj glas prirodeMeđunarodna konferencija

U Koprivnici održan sastanak projektnih partnera projekta „RIVERSIDE“

E-mail Ispis PDF

Dana 16. studenog 2022. godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije organizirala je sastanak projektnih partnera projekta „RIVERSIDE" kao jednu od aktivnosti koju provodi u tom projektu. Na sastanku su bili prisutni projektni partneri i to predstavnici Nacionalnog parka Dunav-Drava iz Mađarske, te hrvatski projektni partneri javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske, Međimurske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske županije. Uz projektne partnere sastanku su prisustvovali i predstavnici Koprivničko-križevačke županije i njenog Zavoda za prostorno uređenje te predstavnik ADIPA-e i Prirodoslovnog društva „Drava". Na samom početku sastanka sve prisutne je u ime Koprivničko-križevačke županije prigodnim riječima pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić, a u ime javne ustanove ravnateljica Željka Kolar. U radnom dijelu sastanka partneri su prezentirali svoje aktivnosti u projektu. Također su predstavljene i studije čiju je izradu koordinirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije. „Studiju ptica gnjezdarica rijeke Drave i priobalnih šuma Natura 2000 područja Gornji tok Drave na području Koprivničko-križevačke županije" predstavio je u ime Prirodoslovnog društva „Drava" koordinator i izrađivač Darko Grlica, dok je „Studija Inventarizacije ekološke i genetičke bioraznolikosti Natura 2000 područja Regionalnog parka Mura-Drava (HR2000364; HR5000014) u Koprivničko-križevačkoj županiji sa smjernicama za: monitoring, istraživanje, promociju, edukaciju te konzervaciju i zaštitu uz suzbijanje invazivnih vrsta" prezentirao u ime ADIPA-e koordinator njene izrade Roman Ozimec.

Na kraju sastanka predstavljena je i strategija pod nazivom: „Zajednička politika upravljanja očuvanjem prirode" koju suradnički izrađuju svi partneri i čiji je cilj unaprjeđenje prekogranične suradnje u upravljanju prekograničnim dijelom Biosfernog rezervata Mura-Drava-Dunav između Republike Hrvatske i Republike Mađarske.

IMG 6224IMG 6276IMG 6435IMG 6493IMG 6498IMG 6572IMG 6619IMG 6649IMG 6657IMG 6691

Uspješno završen projekt Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia) za 2022. godinu

E-mail Ispis PDF

Uspješno završen projekt Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia) za 2022. godinu

Nakon objave javnog poziva za uključivanje u projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)" na području Koprivničko-križevačke županije u 2022. godini, a kako bi ostvarili pravo na tu naknadu, korisnici su u Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije prijavili lokaciju gnijezda na stambenom, gospodarskom ili javnom objektu kojeg oni koriste. Nakon slanja sve popratne dokumentacije te završnog izvješća u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplaćene su odobrene naknade za projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)" na području Koprivničko-križevačke županije u 2022. godini.

U iznosu od 700,00 kuna po gnijezdu rode isplaćene su ukupno četiri naknade za gnijezda bijelih roda lociranih na stambenom, gospodarskom ili drugom građevinskom objektu na području Koprivničko-križevačke županije.

Naknade su isplaćene sljedećim pravnim i fizičkim osobama:

- Osnovnoj školi Ferdinandovac, Dravska 66, Ferdinandovac, za jedno gnijezdo na toj adresi,

- Franji Vukeliću, Hrsovo 115, Hrsovo, za jedno gnijezdo na toj adresi.

- Župi Sv. Mihaela Arkanđela, Miholec 69, Orehovec, za jedno gnijezdo na toj adresi,

- Općini Virje, Đure Sudete 10, Virje, za gnijezdo na toj adresi.

Treba napomenuti da je polovicu tog iznosa, odnosno 350,00 kuna po svakom gnijezdu rode, osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a drugu polovicu Koprivničko-križevačka županija preko svoje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

Isplatom navedenih naknada i slanjem završnog izvješća u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost završen je projekt Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia) " na području Koprivničko-križevačke županije u 2022. godini.

S obzirom na činjenicu da je ovaj projekt već godinama uspješno proveden u našoj županiji, njegov se nastavak planira i u 2023. godini jer se i dalje želi pridonijeti zaštiti i očuvanju bijele rode koja je strogo zaštićena vrsta sukladno Zakonu o zaštiti prirode („Narodne novine" broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama („Narodne novine" broj 144/13 i 73/16), a predstavlja i jednu od najpoznatijih europskih gnjezdarica važnu za očuvanje bioraznolikosti, te pokazatelja suživota čovjeka i prirode.

BIJELA RODA 01

Volonterima i zaposlenicima društava Crvenog križa iz cijele Hrvatske, održana terenska prezentacija o zaštićenim i Natura 2000 područjima, lociranim na teritoriju Koprivničko-križevačke županije

E-mail Ispis PDF

Na jezeru Šoderica u subotu, 22. listopada za više od 100 volontera i zaposlenika društava Crvenog križa iz cijele Hrvatske Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije održala je terensku prezentaciju o zaštićenim dijelovima prirode i područjima ekološke mreže Natura 2000, odnosno područjima kojima upravlja. Prvi dio prezentacije odvijao se uz jezero Šoderica, šetnjom po šetnici koja je izgrađena kroz projekt „Promicanje održivog razvoja i prirodne baštine Općine Legrad" u kojem je partner bila i Javna ustanova. Tijekom šetnje sudionici su imali prilike vidjeti brojne, uz rub šetnice postavljene informativno edukativne table i ploče, čiji sadržaj prezentira Regionalni park Mura-Drava i područje Šoderice, te njihovu biološku i krajobraznu raznolikost. Početna točka za šetnju bila je šesterokutna promatračnica/vidikovac postavljena na sjeveroistočnoj strani šetnice, a točka na kojoj je šetnja završila bila je lokacija promatračnice/vidikovca na sjeverozapadnoj strani šetnice.

S obje spomenute promatračnice/vidikovaca koje je Javna ustanova također izgradila u spomenutom Projektu, sudionici prezentacije imali su priliku bolje promotriti područje Šoderice i njegovu bioraznolikost.

Drugi dio prezentacije održan je prilikom vožnje solarnim čamcem po jezeru Šoderica. Na taj način sudionici prezentacije imali su priliku vidjeti djelić bogatstva biljnog i životinjskog vodenog svijeta Šoderice, kao i brojne ptice na okolnom drveću, malobrojnim otočićima, vodenoj površini te u sporadičnim brojnim trsticima. Ispričana im je i priča o povijesti Šoderice, njenom nastanku i postojećim planovima vezanim za njeno uređenje, korištenje i promidžbu.

Na kraju vožnje predstavnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar zahvalila je sudionicima prezentacije na iskazanom interesu za upoznavanje zaštićene prirode Koprivničko-križevačke županije, te napomenula da je područje Šoderice samo jedan njen djelić i da sva ostala zaštićena i Natura 2000 područja na teritoriju Koprivničko-križevačke županije vrijedi posjetiti i upoznati.

20221022 15132720221022 154637

Stranica 1 od 30

 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »